Solutionarea disputelor aparute in derularea contractelor, intre participantii la piata angro si cu amanuntul de energie electrica si gaze naturale presupune parcurgerea urmatoarelor etape:
- concilierea la nivelul participantilor la piata de energie electrica si gaze naturale;
- solutionarea la nivelul ANRE;
Concilierea la nivelul participantilor la piata de energie electrica si gaze naturale
Partile aflate in disputa au obligatia parcurgerii procedurii concilierii, prealabil declansarii procedurii la nivelul ANRE. In acest sens, una dintre parti lanseaza invitatia la conciliere, in termen de 15 zile de la aparitia disputei. Se considera ca partile se afla in disputa la data la care una dintre parti comunica celeilalte acest lucru, ca urmare a imposibilitatii de a ajunge la o intelegere. Invitatia la conciliere se transmite prin scrisoare cu confirmare de primire sau prin alte metode de comunicare stabilite prin contractul incheiat de parti.
In termen de cel mult 7 zile de la primirea invitatiei la conciliere, insotita de motivatia aferenta, partea invitata la conciliere are obligatia de a transmite celeilalte parti, in scris, punctul sau de vedere, insotit de toate documentele pe care isi intemeiaza sustinerea. Modalitatea de transmitere este cea prevazuta la alin. (1).
Documentele depuse in copie sunt certificate pe fiecare pagina «conform cu originalul» si contin data, numele si prenumele in clar ale celui care face certificarea, semnatura acestuia, olografa sau electronica, dupa caz, si vor fi enumerate intr-un opis.
In termen de 15 zile de la data transmiterii invitatiei la conciliere se desfasoara sedinta comuna, organizata prin grija solicitantului, in vederea solutionarii disputei.
In situatia in care partile implicate solutioneaza disputa, partea care a initiat procedura de conciliere intocmeste, in termen de 5 zile de la data la care a avut loc concilierea, o nota de conciliere care consfinteste intelegerea partilor.
In cazul in care partea invitata la conciliere nu se prezinta la sedinta comuna, solicitantul incheie un proces-verbal in care se consemneaza acest fapt si se adreseaza ANRE, in termen de 30 de zile de la data transmiterii invitatiei la conciliere, cu o cerere privind solutionarea disputei, formulata conform modelului prevazut in anexa nr. 2, insotita de documentatia aferenta.
In situatia in care nota de conciliere incheiata cu ocazia sedintei comune nu este insusita sau este insusita partial de catre una dintre partile implicate, se considera ca disputa nu a fost solutionata la acest nivel si, in termen de 30 de zile de la data transmiterii invitatiei la conciliere, prin grija solicitantului, se transmite la ANRE o cerere privind solutionarea disputei, formulata conform modelului prevazut in anexa nr. 3, insotita de documentatia aferenta.
Litigiile care nu pot fi rezolvate pe cale amiabila sau prin intermediul comisiei de solutionare a disputelor la nivelul ANRE, vor fi supuse spre solutionare instantei judecatoresti competente. Etapele intermediare de solutionare a litigiilor nu sunt obligatorii, partile se pot adresa direct instantei de judecata competente.