- Clientul vulnerabil, potrivit Legii nr. 226/2021 privind stabilirea masurilor de protectie sociala pentru consumatorul vulnerabil de energie consumatorul vulnerabil de energie este definit ca fiind persoana singura/familia care, din motive de sanatate, varsta, venituri insuficiente sau izolare fata de sursele de energie, necesita masuri de protectie sociala si servicii suplimentare pentru a-si asigura cel putin nevoile energetice minimale.
Consumatorii vulnerabili se incadreaza in urmatoarele categorii:
a) consumatori vulnerabili din motive de venit;
In categoria consumatorilor vulnerabili din motive de venit se incadreaza familia sau persoana singura al carei venit mediu net lunar pe membru de familie ori al persoanei singure se incadreaza in venitul de 1.386 lei/persoana, in cazul familiei, si de 2.053 lei, in cazul persoanei singure.
b) consumatori vulnerabili din motive de varsta;
In categoria consumatorilor vulnerabili din motive de varsta sunt persoanele care se incadreaza in venitul de 1.386 lei/persoana, in cazul familiei, si de 2.053 lei, in cazul persoanei singure si care au implinit varsta standard de pensionare prevazuta de legislatia privind sistemul public de pensii respectiv 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei.
c) consumatori vulnerabili din motive de sanatate;
In categoria consumatorilor vulnerabili din motive de sanatate se incadreaza persoanele care fie:
- Necesita aparate electrice pentru mentinerea in viata sau pentru mentinerea starii de sanatate;
- Prezinta probleme de sanatate care impiedica sau restrictioneaza mobilitatea si/sau deplasarea acestora ori necesita modalitati de informare si comunicare adaptate nevoilor specifice, in conditiile prevazute de Legea 448/2006privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
d) consumatori vulnerabili izolati.
In categoria consumatorilor vulnerabili izolati se incadreaza familiile si persoanele singure ale caror locuinte se afla in zone izolate sau in asezari informale potrivit anexei nr. 2 la Legea nr. 350/2001, cu modificarile si completarile ulterioare.
▪ Asezare informala – grupare de minimum 3 unitati destinate locuirii dezvoltate spontan, ocupate de persoane sau familii care fac parte din grupuri vulnerabile definite conform Legii asistentei sociale nr. 292/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, si care nu au niciun drept asupra imobilelor pe care le ocupa. Asezarile informale sunt situate de obicei la periferia localitatilor urbane sau rurale, cuprind locuinte improvizate, realizate din materiale recuperate, si/sau locuinte realizate din materiale de constructii conventionale, iar prin localizarea si caracteristicile sociodemografice genereaza excluziune, segregare si marginalizare sociala. Prin situarea in zone de risc natural (alunecari de teren, inundatii), biologic (gropi de gunoi, depozite de deseuri, situri contaminate si altele asemenea) sau antropic (zone de siguranta sau zone de protectie ale obiectivelor Seveso, ale infrastructurilor tehnico- edilitare si altele asemenea), unele asezari informale pun in pericol siguranta si sanatatea locuitorilor lor.
Dupa natura lor, masurile de protectie sociala pentru consumatorul vulnerabil de energie pot fi financiare si nonfinanciare.
Masurile de protectie sociala financiare constau in acordarea de ajutoare destinate asigurarii nevoilor energetice minimale si sunt:
a) ajutor pentru incalzirea locuintei;
b) ajutor pentru consumul de energie destinat acoperirii unei parti din consumul energetic al gospodariei pe tot parcursul anului;
c) ajutor pentru achizitionarea, in cadrul unei locuinte, de echipamente eficiente din punct de vedere energetic, necesare pentru iluminarea, racirea, incalzirea si asigurarea apei calde de consum, pentru inlocuirea aparatelor de uz casnic depasite din punct de vedere tehnic si moral cu aparate de uz casnic eficiente din punct de vedere energetic, precum si pentru utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun consum de energie;
d) ajutor pentru achizitionarea de produse si servicii in vederea cresterii performantei energetice a cladirilor ori pentru conectarea la sursele de energie.
Masurile de protectie sociala nonfinanciare constau in facilitati de acces si conectare la sursele de energie disponibile necesare pentru asigurarea nevoilor energetice minimale, inclusiv interzicerea deconectarii, in situatii de criza energetica, de la sursele de energie pentru toate categoriile de consumatori vulnerabili din cele prevazute la art. 4, precum si consilierea si informarea transparenta si accesibila a populatiei cu privire la sursele de energie, costuri si proceduri de acces la acestea, in conformitate cu prevederile Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 160/2012, cu modificarile si completarile ulterioare.
Legea energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012 defineste consumatorul vulnerabil ca fiind persoana singura/familie, client final apartinand unei categorii de clienti casnici care, din motive de sanatate, handicap, varsta, venituri insuficiente sau izolare fata de sursele de energie, se afla in risc de marginalizare sociala si care, pentru prevenirea acestui risc, beneficiaza de masuri de protectie sociala, inclusiv de natura financiara, si servicii suplimentare pentru a-si asigura cel putin nevoile energetice minimale. Masurile de protectie sociala, precum si criteriile de eligibilitate pentru acestea se stabilesc prin acte normative;
Protectia consumatorului vulnerabil
Pentru stabilirea categoriilor de consumatori vulnerabili se au in vedere nivelurile veniturilor, ponderea cheltuielilor cu energia din venitul disponibil, eficienta energetica a locuintelor, dependenta critica de echipamente electrice, din motive de sanatate, varsta sau alte criterii.
Este interzisa deconectarea de la reteaua electrica a locurilor de consum unde locuiesc consumatori vulnerabili in situatii de criza de energie.
Protectia clientilor casnici afectati de saracie energetica si a celor vulnerabili se realizeaza prin intermediul politicii sociale sau prin orice alte mijloace legale, altele decat interventiile publice in stabilirea preturilor de furnizare a energiei electrice.
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) si ale alin. (2), la propunerea ANRE si a Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, Guvernul, cu avizul Consiliului Concurentei, poate interveni in formarea preturilor pentru furnizarea energiei electrice catre consumatorii casnici vulnerabili sau afectati de saracie energetica, dupa notificarea Comisiei Europene a acestor masuri in termen de o luna de la adoptarea acestora.
II Facilitatile acordate clientilor vulnerabili
- ENERGIE ELECTRICA – Regulamentul de furnizare a energiei electrice la clientii finali, din 03.02.2023 – Ord. ANRE nr. 5/2023
Clientul vulnerabil are dreptul sa beneficieze de facilitatile asigurate, in mod gratuit, de catre furnizori, respectiv:
a) acces la punctul unic de contact si/sau, dupa caz, la punctele de informare generala prin modalitati specifice adaptate necesitatilor clientilor vulnerabili;
b) desfasurarea relatiei cu furnizorul, prin intermediul unei terte persoane, desemnata in scris de catre clientul vulnerabil sa primeasca facturile/notificarile/sesizarile, sa depuna notificari/cereri etc. in numele si pe seama titularului locului de consum, la solicitarea clientului vulnerabil care este titular al contractului de furnizare a energiei electrice;
c) sa primeasca, la solicitare, facturile, notificarile, plangerile sau oricare materiale informative, intr-un format care este compatibil cu programele de citire a documentelor;
d) esalonarea la plata a facturii, la cerere, pe o perioada de minimum 3 luni sau convenita de parti.
(2) In cazul unui loc de consum unde locuieste o persoana care necesita mentinerea in viata prin aparate electrice pentru asigurarea continuitatii in alimentare este necesara depunerea la furnizorul cu care este incheiat contractul de furnizare a energiei electrice a documentelor eliberate de institutii medicale abilitate care sa certifice aceasta necesitate.
Daca titularul contractului de furnizare/distributie aduce la cunostinta furnizorului/Operatorului de distributie si prezinta o confirmare medicala de la un medic specialist, vizata si de medicul de familie, ca o persoana locuind la locul sau de consum necesita mentinerea in viata prin aparate electrice, intrand astfel in categoria clientilor vulnerabili, Operatotul de distributie este obligat:
a) sa inregistreze adresa/locul de consum drept o instalatie speciala, din motive umanitare;
b) sa ia toate masurile pentru evitarea deconectarii respectivului loc de consum;
c) sa rezolve cu prioritate intreruperile neplanificate care afecteaza respectivul loc de consum;
d) sa asigure o sursa suplimentara de alimentare a respectivului loc de consum;
e) sa ofere utilizatorului un numar de telefon de urgenta;
f) daca este cazul, sa permita ca relatia cu clientul vulnerabil respectiv sa se poata desfasura prin intermediul unei terte persoane, imputernicite de titularul contractului de furnizare/distributie incheiat pentru locul de consum respectiv.
Potrivit prevederilor OUG 27/2022, prin derogare de la prevederile art. 80 alin. (2) din Legea energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, pretul final facturat plafonat de catre furnizorii de energie electrica este de maximum 0,68 lei/kWh pentru consumul realizat in perioada 1 ianuarie 2023-31 martie 2025 de catre clientii casnici la al caror loc de consum locuiesc persoane care utilizeaza dispozitive, aparate sau echipamente medicale alimentate de la reteaua electrica, necesare efectuarii tratamentelor medicale pe baza confirmarii de la medicul specialist si a unei cereri depuse la furnizor; pentru luna ianuarie 2023, in locul confirmarii medicale se depune o declaratie pe propria raspundere; pretul final facturat plafonat se aplica de la data de intai a lunii urmatoare celei in care s-au depus documentele prevazute anterior;
- GAZE NATURALE – Regulamentul privind furnizarea gazelor naturale la clientii finali din 28.06.2016 – Ord. 29/2016 actualizat
Clientul final apartinand categoriei clientilor casnici este inregistrat drept client vulnerabil daca indeplineste cel putin una dintre urmatoarele conditii:
a) are venituri reduse, situate pana la un prag stabilit de institutiile statului cu atributii in domeniul protectiei sociale;
b) la locul de consum locuieste o persoana care din motive de sanatate/varsta necesita conditii speciale referitoare la activitatea de furnizare a gazelor naturale.
Daca un client vulnerabil indeplineste ambele conditii acesta beneficiaza de facilitatile corespunzatoare fiecarei categorii.
Criteriile de incadrare a unui client casnic in categoria clientilor vulnerabili din motive de venituri reduse, facilitatile financiare si modalitatile de implementare a acestora sunt stabilite de catre institutiile statului cu atributii in domeniul protectiei sociale.
Criteriile de incadrare a unui client casnic in categoria clientilor vulnerabili din motive de sanatate/varsta sunt stabilite de catre institutiile statului cu atributii in domeniul protectiei sociale.
Tipurile de facilitati asigurate clientilor vulnerabili din motive de venituri reduse sunt urmatoarele:
a) ajutoare financiare pentru incalzirea locuintei cu gaze naturale acordate de catre institutiile statului cu atributii in domeniul protectiei sociale, care stabilesc cuantumul, limita de venit pentru care se acorda aceste ajutoare, precum si modalitatile de implementare a acestor facilitati;
b) facturarea lunara a consumului de gaze naturale de catre furnizor doar pe baza consumului efectiv de gaze naturale, determinat prin citirea de catre operator/autocitirea de catre clientul vulnerabil a indexului echipamentului de masurare, in perioada in care institutiile statului cu atributii in domeniul protectiei sociale acorda ajutoare financiare pentru incalzirea locuintei cu gaze naturale.
c) esalonarea la plata a facturii, la cerere, pe o perioada de minimum 3 luni sau convenita de parti.
(2) Furnizorul de gaze naturale are obligatia sa comunice in timp util operatorului situatia centralizatoare privind clientii vulnerabili din motive de venituri reduse, primita de la institutiile statului cu atributii in domeniul protectiei sociale.
(3) Tipurile de facilitati asigurate, in mod gratuit, clientilor vulnerabili din motive de sanatate/varsta sunt urmatoarele:
a) asigurarea de catre furnizor a accesului la centrul de relatii cu clientii prin modalitati specifice adaptate necesitatilor clientilor vulnerabili din motive de sanatate/varsta;
b) la solicitarea clientului vulnerabil, facturarea lunara a consumului de gaze naturale de catre furnizor doar pe baza consumului efectiv de gaze naturale, determinat prin citirea de catre operator/autocitirea de catre clientul vulnerabil a indexului echipamentului de masurare;
c) la solicitarea clientului vulnerabil, transmiterea conditiilor comerciale de furnizare a gazelor naturale, a facturilor, a notificarilor, a plangerilor sau a oricaror materiale informative, prin mijloace electronice, intr-un format care este compatibil cu majoritatea programelor de citire a documentelor, iar culoarea fonturilor utilizate trebuie sa fie in contrast cu cea a fondului;
d) la solicitarea clientului vulnerabil, furnizorul si operatorul convin ca relatia cu acesta (autocitirea indexului echipamentului de masurare, transmiterea facturii pe numele si adresa de corespondenta ale persoanei respective, notificari, plangeri etc.) sa se desfasoare prin intermediul unei terte persoane, imputernicita in scris de titularul locului de consum.
e) esalonarea la plata a facturii, la cerere, pe o perioada de minimum 3 luni sau convenita de parti.